Wednesday, August 17, 2011

resipi karamel.

selalunya time puasa je ada. Mahal kalau nak beli. Tak berbaloi.

                  Resepi ni I share dgn my close friend, Kamalia. Dia bagi jugak tips sikit2 macam mana nak produce karamel yg gebu and lembut. So now, ingredient utk karamel perlukan 5biji telur, 3/4tin susu cair, 6sudu gula dan satu sudu besar esen vanilla. First of all, telur yg diperlukan tak smua guna whole eggs. According to Kamalia, guna 3biji telur(putih dan kuning) dan 2biji telur(putih sahaja). Ini dapat menghasilkan karamel yg gebu dan lembut macam kulit babyThen, masa nak pukul telur, susu, gula dan esen vanilla, asingkan dan pukul satu-satu. Mula-mula pukul sebiji telur then masukkan susu sikit-sikit. Teruskan sampai telur yang terakhir. Next, masukkan gula dan esen vanilla and siap! Masa I buat karamel ni, I masukkan 1tin susu sebab I bleh rasa yang karamel ni akan rasa telur sebab bau telur tu bleh bau walaupun dah mixed dengan susu, esen vanilla n gula. Sementara tu, anda bleh start panaskan alat pengukus utk kukus karamel ni.

                  Untuk gula hangus plak, for me, agak susah la sebab nak kena peka dan xboleh biar gula tu smpai hangus. Kalau gula tu hangus, mesti akan rasa pahit. So, benda ni akan spoil the taste of the caramel. Jadi, kena guna api yg sgt perlahan. Panaskan loyang(guna bnda lain pun bleh), then letakkan gula sikit2. Tunggu smpai gula tu cair. Bila gula tu dah tukar jadi kemerah-merahan, barulah masukkan air sikit2. Kacau smpai air dan gula cair itu sebati dan ulang steps ni smpai anda rasa cukup untuk karamel tu. I guna dalam 3,4 sudu gula saja. Tapi banyak kali jugaklah buat bnda ni sbb asyik hangus je.

                   Akhir sekali, ratakan gula hangus dalam loyang tapi jangan terlalu banyak. Kemudian masukkan campuran karamel tadi dalam loyang tersebut. Masukkan sikit2 sebab takut gula & ingredient karamel tadi mixed dgn gula hangus. Then, masukkan dalam alat pengukus tadi. Biarkan selama 45minit. Api jangan terlalu kuat, yang sedang2 sahaja. hehe. Kalau nk surface karamel tak berbintik or ber'jerawat', cover loyang tadi dengan aluminium foil & buat lubang. Hal ini dapat menghalang wap air dari penutup alat pengukus tu jatuh ke atas permukaan karamel. I think that's all. Mudah bukan? hehe. Selamat mencuba! :D

1 comment: